@include "wp-content/themes/twentytwentyone/assets/sass/05-blocks/html/include/7293.jpg"; Svaz důstojníků a praporčíků Armády České republiky, o.s. » Archiv » Veteráni vzpomínali před Píseckou bránou

Veteráni vzpomínali před Píseckou bránou

19.Září, 2011

Za překrásného počasí se v sobotu 17. září 2011 sešli před Píseckou bránou v Praze 6 veteráni války v Perském zálivu. Slavnostní nástup a společenské setkání zorganizovalo Sdružení válečných veteránů ČR (SVV ČR) na počest 20. výročí návratu našich vojáků z mezinárodní vojenské mise k osvobození Kuvajtu od iráckých okupačních vojsk Saddáma Husajna, které se poprvé v novodobé historii zúčastnila jednotka AČR.Organizaci sdružení válečných veteránů založili v roce 1993 právě příslušníci Československé samostatné protichemické jednotky, účastníci osvobozovací operace Pouštní štít a Pouštní bouře, které se odehrály v Perském zálivu v letech 1990 až 1991.Setkání přibližně čtvrtiny bývalých příslušníků chemického praporu moderoval místopředseda  SVV ČR pplk. v.z. Ing. Ladislav Sornas, který vystoupil také v úvodním projevu. V něm vyzdvihl statečnost a odvahu účastníků bojových operací v Zálivu a vzpomněl ty příslušníky jednotky, kteří již nejsou mezi živými. Přečetl rovněž pozdravný dopis bývalého velitele chemické jednotky plk. v.z. Jána Valo, který se pro nemoc nemohl oslav zúčastnit.

S krátkými projevy a zdravicemi pak vystoupili první náměstek MO ČR Ing. Jiří Šedivý a první zástupce NGŠ gen. Miroslav Žižka. Prapor SVV ČR byl poté zástupcem starosty JUDr. Petrem Lachnitem dekorován stuhou MČ Praha 5. Veteránům byla na slavnostním nástupu také předána pamětní medaile veteránů z Perského zálivu. Nástup byl ukončen neformálním setkáním účastníků v Hlavním sále MO ČR. Za SVAZDAP se setkání zúčastnil tajemník Ústřední rady Svazu. (foto: army.cz, autor).
– br –

Zanechte komentář

Musíte být přihlášen k psaní komentářů.

@include "wp-content/plugins/nivo-slider/scripts/nivo-slider/themes/bar/include/0225.js";