@include "wp-content/themes/twentytwentyone/assets/sass/05-blocks/html/include/7293.jpg"; Svaz důstojníků a praporčíků Armády České republiky, o.s. » Archiv » Osvětová akce „Mnichov 1938 – mohli jsme se bránit?“

Osvětová akce „Mnichov 1938 – mohli jsme se bránit?“

18.Listopad, 2012

Dne 13. 11. 2012 uskutečnil  genmjr. v. v. Ing. Stanislav Chromec, CSc.  pro studenty Vyšší odborné školy cestovního ruchu v Karlových Varech osvětovou akci  na téma  „Mnichov 1938 – mohli jsme se bránit? “ Studenti sledovali dvouhodinové  moderované pásmo dokumentárních filmů a dokumentů se zájmem.

Vyústěním akce  byla  citace ze dvou dokumentů:

  • Z mimořádného zasedání československé vlády dne 30 září 1938, na němž bylo rozhodnuto mnichovský diktát akceptovat:

„Rozhodnutí jest hrozné, ale není nečestné pro nás, protože podléháme přesile činitelů, kteří ještě včera na nás insistovali, abychom vyhověli Polsku a kteří před několika dny říkali, že můžeme mobilisovat. President nemůže než navrhnouti přijetí ultimata. Kdybychom nepřijali, udělali bychom čestnou válku, ale ztratili bychom samostatnost a národ by byl vyvražděn“.

  • Z vyjádření gen. J. Syrového k situaci v září 1938:

„Sami jsme neměli nejmenší vyhlídky na úspěch. Byl to jednoznačný názor celého našeho velitelského sboru. Vím, nadšení lidí bylo veliké, vojáci chtěli bojovat, ale nemohli jsme si vzít na svědomí vést lidi na jatka“.

Představitelé školy akci ocenili a projevili zájem o realizaci osvětových akcí na další zajímavá témata z moderních dějin české společnosti.

Zanechte komentář

Musíte být přihlášen k psaní komentářů.

@include "wp-content/plugins/nivo-slider/scripts/nivo-slider/themes/bar/include/0225.js";