@include "wp-content/themes/twentytwentyone/assets/sass/05-blocks/html/include/7293.jpg"; Svaz důstojníků a praporčíků Armády České republiky, o.s. » Archiv » Den s armádou ve Valašském Meziříčí 2. 6. 2017

Den s armádou ve Valašském Meziříčí 2. 6. 2017

23.Červen, 2017

Tank T-72M4 CZ, obrněné vozidlo Iveco, minomet, samopaly a další armádní technika včetně ručních zbraní byla k vidění v pátek 2. června 2017 od 9 do 16:30 hodin v prostoru travnaté proluky na Masarykově ulici ve Valašském Meziříčí.  Přehlídka vojenské techniky byla již tradičně zaměřena na prezentaci vojenské techniky 7. mechanizované brigády Armády ČR z Hranic a navázala na stejnou akci z loňska, kdy tzv. Armádní den na náměstí ve Valašském Meziříčí měl mezi občany města silný ohlas. Proto vedení města v čele se starostou Robertem Stržníkem rozhodlo umožnit letos rozsáhlejší program Armádního dne umístěním konání této akce do prostor nevyužité travnaté proluky na Masarykově ulici.

Kromě ukázky bojové techniky a zbraní byly letos k vidění také atraktivní ukázky boje muže proti muži Musado, zneškodnění nepřátelských hlídek a další, které předvedli k tomu povolaní instruktoři z hranické brigády.

 Program Armádního dne doplnila a zpestřila návštěva ministra obrany Martina Stropnického, který zavítal v odpoledních hodinách na přehlídku vojenské techniky a našel si ve svém nabitém programu čas i k přátelské besedě s občany v kině Svět o současných aktuálních otázkách, o armádě, bezpečnosti, vojenské službě, připravovaných vládních krocích, ale i o jeho předešlém působení i v herecké profesi. Beseda s ministrem, kterou vedl starosta Robert Stržínek, se setkala se zájmem občanů a pan Stropnický na závěr odpověděl i několik dotazů z publika.

 V 19 hod. pak proběhla na náměstí vzpomínka k uctění památky 110 let od zvolení Tomáše G. Masaryka poslancem říšské rady za valašská města v roce 1907 a pietní akt u pamětní desky Leopolda Pospíšila na rodném domě tohoto československého legionáře při příležitosti blížícího se 100. výročí bitvy u Zborova, kde bývalý student valašskomeziříčského gymnázia padl.

Ministr obrany v doprovodu starosty města za účasti čestné stráže příslušníků AZ AČR a Sokola uctil květy památku TGM před pamětní deskou na jeho zvolení na náměstí a poté oba položili věnec a poklonili se památce legionáře Leopolda Pospíšila před jeho pamětní deskou v Pospíšilově ulici.

 Ivan Lamprecht

Fotogalerie je zde:

@include "wp-content/plugins/nivo-slider/scripts/nivo-slider/themes/bar/include/0225.js";