@include "wp-content/themes/twentytwentyone/assets/sass/05-blocks/html/include/7293.jpg"; Svaz důstojníků a praporčíků Armády České republiky, o.s. » Archiv » Ministr obrany předal Záslužný kříž Marii Karáskové.

Ministr obrany předal Záslužný kříž Marii Karáskové.

17.Prosinec, 2017

Neobvyklého úkolu se ve středu 1. 9. 2017  zhostil ministr obrany Martin Stropnický. Záslužný kříž a květinu předal Marii Karáskové, ženě, která po 58 letech služby odešla do starobního důchodu. Právem jí tak patří titul služebně nejstarší pracovník nejen resortu Ministerstva obrany ČR, ale vůbec celé české státní správy. 

„Je to neuvěřitelné. Myslím si, že málokdo se bude třeba jednou moci pyšnit takovým životopisem jako vy. Moc gratuluji, velice si vás vážím a budu moc rád, když se o vás bude mluvit i do budoucna jako o vzoru a příkladu v tom nejlepším slova smyslu,“ řekl ministr obrany Martin Stropnický Marii Karáskové.

Do resortu nastoupila v sedmnácti letech po maturitě 1. září 1959. Do 31. května 1999 zde působila jako vojákyně z povolání, následně jako občanský zaměstnanec. Od 1. července 2005 pracovala na oddělení kryptografické ochrany odboru obranné politiky sekce obranné politiky a strategie ministerstva obrany. „Po celou dobu plnila svěřené úkoly s příkladnou svědomitostí a spolehlivostí. V oblasti jejího působení nikdy nedošlo k žádným pochybením a vše vyřizovala ve velmi krátkých lhůtách. Ochotně a vstřícně byla nápomocna celé sekci obranné politiky při řešení otázek spojených se spisovou službou a ochranou utajovaných informací,“ popsal dále ministr Stropnický.

Za vynikající plnění pracovních povinností byla vyznamenána udělením Záslužného kříže II. stupně. Marie Karásková má za sebou řadu zásluh. „Bez nadsázky lze například říct, že to byla ona, kdo na sekci obrané politiky a strategie nastavil a podpořil současný přístup k nakládání s utajovanými informacemi v kontextu členství České republiky v NATO,“ dodal ministr obrany Martin Stropnický s tím, že Marie Karásková sloužila kolegům ze zmíněné sekce jako vzor i jako trpělivý a vstřícný učitel a mentor. Její systematická a dlouholetá činnost tak byla jedním z mnohdy málo viditelných, ale nezbytných předpokladů působení ČR jako spolehlivého a seriózního spojence v NATO.

Kpt. v. v. Marie Karásková byla dne 8. 12. 2017 zvolena do Ústřední rady Svazu důstojníků a praporčíků AČR, kde aktivně pracuje.

Náhledy fotografií jsou zde:

@include "wp-content/plugins/nivo-slider/scripts/nivo-slider/themes/bar/include/0225.js";