@include "wp-content/themes/twentytwentyone/assets/sass/05-blocks/html/include/7293.jpg"; Svaz důstojníků a praporčíků Armády České republiky, o.s. » Archiv » Pietní akt na Vítkově – 73 let od konce II. světové války

Pietní akt na Vítkově – 73 let od konce II. světové války

15.Srpen, 2018

Na Čestném dvoře Národního památníku na Vítkově se dne 8. května uskutečnil tradiční pietní akt za přítomnosti politiků, představitelů Ministerstva obrany a Armády ČR, Policie ČR, válečných veteránů i veřejnosti, který připomněl 73. výročí konce války. Na pietním aktu byl přítomen vrchní velitel ozbrojených sil a prezident České republiky Miloš Zeman.

Mezi hosty nechyběl předseda Senátu Milan Štěch, předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček, premiér Andrej Babiš, ministryně obrany Karla Šlechtová, náčelník Generálního štábu AČR generálporučík Aleš Opata, policejní prezident genmjr. Tomáš Tuhý, zástupci státní správy a samosprávy, zástupce Magistrátu hl. města Prahy Libor Hadrava, přidělenci obrany akreditovaní v České republice, zástupci ČSBS,  ČsOL, Svazu důstojníků a praporčíků AČR a další hosté.

Po slavnostním nástupu jednotek následovala státní hymna a kladení věnců.

Jako první se památce hrdinů, kteří za II. světové války položili životy za svobodu Československa, poklonil prezident republiky, následoval předseda Senátu a předseda Poslanecké sněmovny, dále předseda vlády ČR a představitelé ministerstva obrany a armády. Jako poslední položili věnce k památníku zástupci veteránských organizací České republiky.

Druhé světové války se zúčastnila většina tehdejších států světa. S více než 60 milióny obětí se stala dosud největším válečným konfliktem v dějinách lidstva. Češi bojovali proti německým nacistům ve válce na západní i východní frontě.

Po skončení ceremoniálu udělila ve Slavnostní síni památníku ministryně obrany Karla Šlechtová nejvyšší resortní vyznamenání deseti válečným veteránům a dalším významným osobnostem.

Svetozár Plesník

Fotografie zde :

@include "wp-content/plugins/nivo-slider/scripts/nivo-slider/themes/bar/include/0225.js";