@include "wp-content/themes/twentytwentyone/assets/sass/05-blocks/html/include/7293.jpg"; Svaz důstojníků a praporčíků Armády České republiky, o.s. » Archiv » Vernisáž výstavy „Vzduch je naše moře“

Vernisáž výstavy „Vzduch je naše moře“

27.Srpen, 2018

Dne 22. srpna 2018 se před budovou Generálního štábu AČR uskutečnila vernisáž výstavy s názvem „Vzduch je naše moře“. Výstava se konala u  příležitosti 100. výročí vzniku vojenského letectva.  Slavnostního zahájení  se zúčastnil velitel Vzdušných sil Armády ČR brigádní generál Petr Hromek, náčelník Vojenské kanceláře prezidenta republiky generálmajor Jan Kaše, váleční veteráni, zástupci armády, resortu obrany, vojenští přidělenci, členové Svazu důstojníku a praporčíků AČR a dalších vojenských sdružení a spolků.

„Výstavou si připomínáme sto let od založení československého letectva. V roce 1918 začínalo jen s minimem letadel, letišť a skoro bez leteckého průmyslu. Co nescházelo, byly stovky zkušených aviatiků a leteckých techniků, kteří prošli očistcem 1. světové války, a tak jim nechyběla ani vůle a entuziasmus,“ řekl  brigádní generál Petr Hromek.

„Za sto let se změnilo mnoho nejen v našem státě, ale i v letectvu. Piloti nenosí kožichy a promaštěné overaly, neusedají do otevřených kokpitů nepříliš spolehlivých dvouplošníků ze dřeva a plátna a skokově se změnily i jejich výkony,“ připomněl  generál Hromek.

Historicky je dokázáno, že naši letci prokázali svou vysokou morálku a odvahu i na frontách 2. světové války. Z těchto důvodů se k tradicím prvorepublikových úspěchů československého letectva a ke statečnosti našich  letců, kteří od roku 1939 do 1945 bojovali v Polsku, Francii, Velké Británii i na východní frontě, hrdě hlásí i dnešní vzdušné síly České republiky.

Autor výstavy, historik Jiří Rajlich z VHU řekl: „Začínáme průkopníky letectví ještě v dobách habsburské monarchie. Za všechny můžu jmenovat například Jana Kašpara, Jana Čermáka či Eugena Čiháka. K těm se od roku 1911 přidávají první letci české národnosti, kteří absolvovali vojenský pilotní výcvik. Největší váhu dáváme třem obdobím, kam patří letci československých legií, polovina panelů se věnuje meziválečnému budování československého letectva a druhá polovina patří bojům československých letců na frontách druhé světové války.“

Tuto významnou expozici historie našeho letectví tvoří 22 panelů, které představují historii letectví  od jeho vzniku až do konce druhé světové války.

Návštěvníci si mohli  před budovou generálního štábu  prohlédnout nelétající makety letounů JAS-39 Gripen a Spitfire. Dále si mohli prohlédnout   prezentaci jednotek vzdušných sil. Naše armáda zde představila vybavení pilota, jeho výzbroj a výstroj.

V současné době žije v České republice a v zahraničí celkem 14 veteránů, kteří sloužili a bojovali  v československém letectvu ve Velké Británii za druhé světové války.

SveP.

Fotogalerie je zde:

@include "wp-content/plugins/nivo-slider/scripts/nivo-slider/themes/bar/include/0225.js";