@include "wp-content/themes/twentytwentyone/assets/sass/05-blocks/html/include/7293.jpg"; Svaz důstojníků a praporčíků Armády České republiky, o.s. » Archiv » Pietní akt na Vítkově u příležitosti 100. výročí vzniku samostatného československého státu

Pietní akt na Vítkově u příležitosti 100. výročí vzniku samostatného československého státu

6.Prosinec, 2018

Dne 28. října 2018 si položením věnců ke hrobu Neznámého vojína na Čestném dvoře Národního památníku v Praze na Vítkově připomněli sté výročí vzniku samostatného československého státu – ministr obrany Lubomír Metnar, zástupci armády v čele s náčelníkem Generálního štábu AČR generálporučíkem Alešem Opatou, prezident Miloš Zeman a jeho slovenský protějšek Andrej Kiska, předseda vlády České republiky Andrej Babiš a předseda slovenské vlády Peter Pellegrini, nechyběli veteráni a členové vojenských spolků a řada dalších hostů.

Pietní akt zahájila Čestná stráž AČR, která za doprovodu chorálu Ktož sú boží bojovníci přinesla na Čestný dvůr památníku historické armádní prapory. Poté vojenské jednotky pozdravil ministr obrany Lubomír Metnar s náčelníkem Generálního štábu AČR generálporučíkem Alešem Opatou.

Věnce k hrobu Neznámého vojína nejdříve položili prezidenti obou zemí, které následovali také český a slovenský premiér. Poté přistoupil ministr Metnar s generálem Opatou, zástupci církví a veteráni.

Minutou ticha pak všichni přítomní uctili památku vojáků padlých v boji za svobodu a nezávislost. Pietní akt ukončilo vystřelení několika čestných salv za zvuků trubky a odnesení historických praporů.

Redakce
Fotogalerie je zde:

@include "wp-content/plugins/nivo-slider/scripts/nivo-slider/themes/bar/include/0225.js";